TERLEMENİN İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI VE ANTRENMANDA TERLEME KONUSU


Terlemek birçoğumuz için kaçınılacak,gizlenecek bir sorun gibi görülse de aslında terlemenin insan sağlığına hatırı sayılır derecede faydası vardır.Tıbbi bir şifa olan terleme konusunu iki farklı merak edilen ana başlık altında siz sevgili Be Green okurlarımıza anlatıyor olacağız bu yazımızda.

İlk başlığımız olan terlemenin bedenimize faydalarının yanı sıra bir diğer kafalardaki ortak sorular haline gelmiş ''Ben antrenmanda az terliyorum acaba az mı yağ yakıyorum.'' ,''Arkadaşım benden daha çok terliyor,neden?'' vb. soruları tek tek açıklığa kavuşturacağız.

Haydi gelin o halde terlemenin bize sağladığı muazzam faydalara bi göz atarak başlayalım işe!

En büyük organımız olan cildimizdeki ter bezlerimiz,değişen duygu durumlarında,ısı ve koşul farklarında ve fiziksel aktivelerde bedeni soğutmak ve mevcut koşullara adapte etmek için sıvı salgılar.
Terleme esnasında vücut kendini soğutur: bunu çok ısınınca fanı çalışan motor gibi düşünün.Ter bezleri de fiziksel değişime ayak uydurmak için bedeni soğutup mekanizmayı nötrler ve bedeni mevcut duruma adapte eder. Vücut ısınız yükseldiğinde ekrin bezleriniz ter salgılar ve cildinizdeki nemin buharlaşması serinlemenize yardımcı olur. Stres veya korku gibi duygusal nedenlerle meydana gelen terlemeler çoğunlukla koltuk altı ve kasıkta bulunan apokrin bezlerinden gelir.



Terleme yoluyla vücudunuzda bulunan toksinlerden de kurtulmuş olursunuz; cildin kendi kendini temizlemesi gibi düşünebiliriz esasında bu olayı.

Uzun süreli terleme vücuttan ciddi oranda su atımı demektir: bu da vücudun daha fazla suya ihtiyacı olması anlamına gelir.Yani bedeniniz su içme alışkanlığını size kendi kendisine kazandırabilir.

Böbreklerdeki taş oluşumunu minimuma indirir: bunu hem vücuttaki tuzu terleme yoluyla atarak hem de fazla su tüketme ihtiyacı doğurarak sağlar.

Sivilceleri,ciltteki bakterileri temizler: terleme esnasında cildimizdeki gözenekler büyür ve patojenlere karşı bir kalkan oluşturarak cildin temizlenmesini sağlar.O halde yalnızca terleyerek bedavaya cilt bakımı yapabiliriz diyebiliriz.
Toksinleri ter yoluyla vücuttan atılması bağışıklığı da kuvvetlendirir.

Yani anlayacağınız sevgili Be Green okurları terlemekten korkmayın,kaçmayın.Terlemenin bedeninize sağladığı faydaları göz ardı etmeyin ve terleyin.

Peki gelelim bir diğer konumuza: antrenmanda terlememizin yağ yakımına etkisi,kişiden kişiye göre değişen terleme oranı ve daha niceleri…

Antrenmanda Terleme Konusu

Öncelikle sevgili Be Green okurları,’’antrenmanda terlemek eşittir yağ yakımı’’ denklemi doğru değildir,her vücut birbinden farklıdır ve farklı şekilde,farklı oranda terler.
Ne kadar az ya da ne kadar çok terlediğinizin yaktığınız kalori miktarıyla direkt bir ilişkisi yoktur.
Ve elbette ne kadar terlediğinizin de antrenmanınızın yoğunluğuyla bir bağlantısı yoktur.

Antrenman esnasında terleme oranımızın bağlı olduğu faktörlerden bazılarını örneklendireceksek eğer: cinsiyet (erkeklerin terleme yüzdesi kadınlara göre daha fazladır),yaş (gençler yaşlılara göre daha fazla ter salgılar),genetik,ısı,kilo (bedenin taşıdığı kütle arttıkça terleme oranı da doğru bir orantı ile artar),kas kütlesi,nem vb.
Ve elbette kişinin spor geçmişi de bu konuda belirleyici bir faktördür.Kas oranı ortalamadan fazla olan sporcu bireyler elbette spor ile ilgilenmeyen yahut daha az kas oranına sahip formda olan bireylere göre daha çok terleme eğilimindedirler.Araştırmalara göre sporu hayatında düzenli olarak sürdüren bireylerin vücut ısısı düzenleme sistemlerinin daha verimli çalıştığı gözlemlenmiştir.
Yani spor geçmişiniz terleme oranında mühim bir faktördür.

Öte yandan yoğun terlediğiniz bir antrenman sonrası tartıda gördüğünüz değişim yaktığınız kalori değil,vücuttan attığınız su miktarıdır.Elbette kaybettiğiniz suyu vücudunuza geri yüklediğinizde rakamlar yeniden antrenman öncesi haline dönecektir.
Çok terlemenizle çok kalori yakmanız arasında doğrudan bir bağ yoktur.

Az su tüketmeniz de az terlemenize sebebiyet verebilir: kuyuda yeterince su yok ise kuyudan gelecek su da az olacaktır neticede.
Bir diğer açıdan bakacak olursak,belki antrenmanınızı yaptığınız konumdaki klima belki de rüzgar terinizin hızla buharlaşmasını sağlıyor ve vücudunuzun kuru kalmasına sebebiyet veriyor olabilir.
Kumaşlar da bu konuda yanıltıcı olabilir: polyester (ter ile buluşunca ağır koku oluşturabilen bir kumaştır) / sentetik kumaşlı kıyafetler,fitilli sporcu kıyafetleri terinizi cildinizden çeker ve dış katmana taşır ve oradan da buharlaşmasına sebep olur.
Diğer yandan antrenmanda giydiğiniz pamuklu kumaşlar teri direkt emer ve içerisine hapseder ve antrenman sonrası ıslak bir kumaş parçası elde etmenizi ve yanlış bir bilginin sonucu olarak da çok çalışıp çok kalori yakmış olduğunuz kanısına kapılmanıza neden olabilir.
Bu yüzden işin doğrusunu bilip kumaşın antrenmanımızın verimini belirlemesine müsaade etmeyelim.
Toparlayacak olursak az terliyorsanız suyunuzu bol tüketin,antrenman kıyafetinizin sizi yanıltmasına izin vermeyin,bulunduğunuz ortamın hava koşullarını göz önünde bulundurun,spor geçmişinizin de belirleyici bir etken olduğunu unutmayın her şeyden önemlisi kendinizi kimseyle kıyaslamayın.Yanlış giden bir şey yok,antrenmanınızı uygulayın geçin.
Herkes vücudundan aynı oranda ter atacak diye bir kaide yok.Terlemekten de rahatsız olmayın,vücudunuzun kendi kendisini yenileyerek beslemesinin keyfini çıkarın.